Тешке опекотине јој зацелили рибљом кожом

Жену у Бразилу, која је задобила тешке опекотине руке и врата, доктори су лечили рибљом кожом. Упркос томе што је то и даље експериментална терапија, бразилски лекари задовољни су постигнутим ефектима.

Марија Инес Кандидо да Силва (36) задобила је опекотине када је плинска боца експлодирала у ресторану у ком је радила. У октобру су јој доктори понудили да буде учесник у експерименталној терапији у којој ће се користи кожа слатководне рибе тилапије у лечењу њених рана.

„Била сам у потпуној агонији и очајна за било чиме што би могло да ми олакша болове“, рекла је Марија.

У оквиру терапије, доктори користе кожу тилапије, која је као врста веома чиста риба и веома отпорна на болести. Одстрањују крљушт, мишиће, токсине, након чега се кожа развлачи, третира и, коначно, уредно смешта у фрижидер где може да се чува и до две године.

Крајњи производ јесте кожа која је веома случна људској, изузетно је савитљива и лако се обликује око ране пацијената. На Маријиним опекотинама остављена је 11 дана, пре него што је одстрањена помоћу бензина.

Едмар Масијел, један од пластичних хирурга који је осмислио третман, каже да тилапијина кожа садржи оптималне нивое колагена и изузетно је влажна, два изузетно важна фактора код лечења опекотина.

„Тилапијина кожа се показало значајно бољом од уобичајених терапија у ублажавању и исцељивању тешких опекотина“, истиче Масијел.

Пацијенткиња објашњава да ће се ускоро вратити у нормалан животни ритам: „Веома сам задовољна третманом и препоручила бих свакоме ко је прошао као ја".

Ипак, неки стручњаци кажу да треба бити опрезан.

Дерматолошкиња Синтија Бејли сматра да је нови третман врло занимљив, али рискантан.

„Највише сам забринута због инфекција“, каже Бејлијева, али додаје да, судећи према ономе што је прочитала, истраживачи пуно пажње посвећују ригорозном процесу чишћења и дезинфекције пре наношења коже.

„Веома је важно колико је рана подробно и темељно припремљена“, закључује дерматолошкиња.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи