Лењи и уморни због енергетских пића?!

Енергетска и спортска пића веома су популарна међу адолесцентима, а управо због тога стручњаци су истраживали утицај који имају на њихово здравље и понашање. Резултати су показали да код адолесцената такви напици могу да имају супротан ефекат, то јест да их чине поспаним, уморнијим и лењим.

Утицај на здравствену ситуацију код младих који редовно конзумирају енергетских напитака су бројне, а углавном се доводе у везу са променама у њиховом понашању.

Недавно спроведена студија чији циљ је био испитивање конзумација нездравих пића, цигарета и употребе медија међу младима. Студију је водио тим Универзитета у Минесоти, а посматране су навике 3.000 младих људи из 20 средњих школа широм те америчке савезне државе.

Иако су резултати показали да већина младих енергетска пића конзумира када су суочени са повећаном физичком активношћу, оно што забрињава је све већи број оних који раде управо супротно.

Многи средњошколци, нарочито мушког пола, енергетска пића пију испред ТВ екрана и ту проводе знатно више времена од својих вршњака који не конзумирају напитке за подизање енергије.

Младићи који су током недеље уносили велике количине енергетских пића су проводили и до четири сата више играјући видео-игре од вршњака који су енергетска пића конзумирали умерено или нису уопште.

Уместо да појачају енергију, енергетска пића адолесценте чине више лењим, уморнијим и болеснијим. Управо код припадника те старосне групе, ова пића имају контраефекат у односу на обећања произвођача.

Родитеље, али и децу би требало упозорити на бројне последице уноса енергетских пића, нарочито у том узрасту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи