Бионичким имплантатом повратили вид слепој жени

Научници су направили велики пробој на пољу враћања вида, након што су уградњом бионичког ока жени која је већ седам година слепа омогућили да поново разазнаје облике и боје.

Тридесетогодишњој жени доктори са Универзитета у Калифорнији уградили су бежични визуелни стимулациони чип у мозак. После тога она је била у стању да разазнаје боје, линије и тачке када су сигнали са компјутера слани у њен мозак.

Жена која је желела да остане анонимна није претрпела никакве негативне ефекте од уградње чипа.

Уређај који је развијен као део програма „Орајон 1" компаније „Секонд сајт" (Second Sight) користи технологију враћања вида заобилажењем оптичког нерва како би стимулисао мождани визуелни кортекс, објаснио је Роберт Гринберг.

Дизајниран је за оне којима не може да се помогне системом „Аргус II", који је представљен у Манчестеру почетком године, али има ограничену употребу јер захтева да пацијенти имају преостале ћелије мрежњаће.

Нови систем иде корак даље слањем импулса у мозак. Има потенцијал да поврати вид онима који су остали слепи из било ког разлога, укључујући и глауком, рак, дијабетична ретинопатија или директном повредом.

Следећи корак је повезивање имплантата са камером на наочаре, што ће бити урађено следеће године чим се добију све потребне дозволе.

Неурохирург Надер Пуритан, који је уградио стимулатор, рекао је да су резултати операције веома обећавајући.

„На основу резултата, стимулисање визуелног кортекса има потенцијал да поврати вид слепима, што је веома важно за побољшање квалитета живота милиона људи широм света“, истакао је Пуритан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи