Бруснице оспорене као лек за уринарне инфекције

Деловање још једног народног лека оповргнуто је налазима студије која је показала да капсуле брусница нити спречавају нити лече уринарне инфекције, као што се мислило.

Бруснице оспорене као лек за уринарне инфекције Бруснице оспорене као лек за уринарне инфекције

После деценија опречних доказа о томе да ли бруснице у неком облику могу да спрече изузетно распрострањене бактеријске инфекције, посебно код жена, стигла је научна „пресуда“.

Многе студије су указивале на то да је уверење о користи од брусница засновано на такозваној слабој науци, али то није спречило да рекламери, чак и неки здравствени радници, препоручују сок од бруснице или капсуле од бруснице као начин да се избегну непријатне и потенцијално рискантне уринарне инфекције.

Нова студија објављена у интернет издању листа Journal of the American Medical Association користила је строге методе и дошла до убедљивих резултата, наводи се у уводнику тог листа.

Здравствени радници који подстичу употребу производа од брусница као метод превенције уринарних инфенкција „чине својим пацијентима лошу услугу“, пише у уводнику.

Наводи се и да је потребно спровести додатна истраживања да се пронађе ефикасан начин лечења за штићенике домова за старе и других особа које погоди ова непријатна инфекција, али се указује да је „време да се крене даље од брусница“.

Студија је спроведена на 147 жена у домовима за старе којима су према насумичном одабиру даване по две капсуле брусница или празних пилула током годину дана.

Одељење за алтернативну медицину америчких Националних здравствених института наводи да људи који мисле да имају уринарну инфекцију треба да посете лекара ради дијагнозе и терапије, и да избегавају производе од бруснице „уместо испитаних терапија за инфекције“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи