Тинејџерке, опрезно са дијетама

Упркос томе што се данас о дијети много говори, држање дијете један је од већих здравствених проблема јер за последицу може имати поремећај исхране или, мада звучи парадоксално, може да подстакне гојазност, каже професорка Јагода Јорга, специјалиста за исхрану. Књигом „Дијета за тинејџерке“ разјашњава дилеме младих и помаже им како да се брину о свом изгледу, а да не угрозе здравље.

Тинејџерке су посебне у сваком смислу, па и у исхрани. Код њих постоји потреба за већим уносом неких хранљивих материја него код њихових вршњака, али са мање калорија, зато што девојке у то доба почињу да добијају више масног ткива, а тинејџери више мишића, објашњава докторка Јагода Јорга.

Према њеним речима, не може се игнорисати тренутак када почне да се повећава тежина, али се не сме прибегавати брзим дијетама, које килограме брзо скидају, али их још брже враћају. Независно од тога да ли је циљ мршављење или добијање на тежини, тај пут захтева „паметну“ исхрану.

„Књига је врло избалансирана између једноставних критеријумима, како сам себи да направиш, наравно уз помоћ родитеља кад је потребно, квалитетну, добру, паметну исхрану, да спречиш добијање у тежини и да изгубиш, понекад кад ти треба. Ту је и врло дозиран програм физичког вежбања које је једино ефикасно средство за то што девојкама највише смета, то је неки локални вишак, рекла бих“, објаснила је др Јорга и нагласила да једино физичким вежбама тело може да се доведе у ред, да буде затегнуто, да изгледа добро и здраво.

Као један од разлога што је написала књигу Дијета за тинејџерке, др Јагода Јорга наводи своје вишедеценијско искуство са девојкама, приликом разрешавања њихових малих и великих проблема у вези са исхраном и здрављем.

„Кад им дате добре аргументе, кад им дате чињенице, кад им сложите нешто што оне схватају да ће бити и ефикасно, што њих највише интересује, а с друге стране и безбедно, па ће моћи да и са родитељима успоставе добар пакт и да направимо заједничку стратегију, девојке то апсолутно добро прихватају“, указује др Јорга.

Ауторка је написала разумљив и духовит текст који ће, како сама каже, првенствено девојкама омогућити да направе лични прогам балансиране исхране и вежбања, редовног и дугорочног.

Улога родитеља је незаменљива, истиче др Јорга, с тим што би родитељ требало да прихвати да није савршен, да понекад греши и да може да се мења и прилагоди захтевима, и времена и нових генерација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи