Половина родитеља у Британији даје алкохол четрнаестогодишњацима

Испитивање компаније "Churchill Home Insurance" које је укључило хиљаду родитеља показује да половина родитеља допушта деци узраста од 14 година да конзумира алкохол, док 34 одсто испитаника користи пиће као награду за добро понашање.

Алкохол код куће није незаконит за децу узраста од пет и више година, али британска влада истиче да су деца млађа од 14 година која пију у ризику од здравствених обољења. Зашто онда многи родитељи то дозвољавају?

Родитељски надзор

Ана Аткинс је мајка петоро деце и аутор књиге Одгајање деце за забаву: Верујте својим инстинктима и уживајте у деци. Она свом детету од осме године повремено даје гутљаје вина, омогућавајући ћерки да изгради чуло укуса. Њена ћерка сада има 13, а дозвољено је мало вина „ако славе“. Аткинсонова сматра да је прави приступ „оно што родитељи процене“.

„Наравно да је алармантно да родитељи дају алкохол као мито за добро понашање, али то би могло да значи свашта. То би могло да значи: 'Прошао си испите, хајде да отворимо флашу Просека'. Детињство без алкохола је у реду, али алкохол је добар за нас када се конзумира исправно. Али, морамо признати да је алкохол велики проблем у нашем друштву.“

Хедер Витерингтон, 47-годишња социјална радница први пут је пробала алкохол са 10 година: „Моја породица је из Ирске, тако да је то у нашој култури. Сећам се породичних окупљања када сам имала 10 година, људи су ме задиркивали да узмем бренди, очекујући да кажем не. Али мој тата би онда рекао 'Да, попиће један' и дао би ми мартини и лимунаду уместо тога“.

Хедер каже да има три члана породице који су имали проблема са алкохолом и да је била подстакнута да не следи њихов пример, додајући да њен супруг Ричард и она дозвољавају свом 15-годишњем сину Кејлему да пије гутљаје пива и вина од 10. године.

Данас Кејлем дели флашу пива са оцем, док гледају фудбал или пеку роштиљ.

„Он је сада зрелији у вези са алкохолом, за разлику од његових другова. Све види као они, с тим да деца која нису пила када су била млађа сада траже да пробају ново пиће и да се напију“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи