„Крцкање“ прстију је у ствари здраво

Протеклих 15 година, медицинска сестра Тања Џонсон излуђује др Роберта Сабоа због навике „крцкања“ зглобова прстију. С обзиром на то да је Сабо ортопедски хирург истраживачког Универзитета Дејвис и бивши председник америчког Удружења за ортопедску хирургију, рекло би се да би Џонсонова покушала да се отараси навике. Ипак, инсистирала је да јој Сабо докаже да је „крцкање“ нездраво.

„Крцкање“ прстију је у ствари здраво „Крцкање“ прстију је у ствари здраво

Сабо је недавно искористио прилику када га је колега Роберт Бутин, радиолог истраживачког Универзитета Дејвис, питао да сарађују на студији „крцкања“ прстију.

Идеја је била једноставна: Сакупити особе са том навиком, уз Џонсонову такође укључену у истраживање, а затим ултразвуком видети шта се заиста дешава унутар зглобова. Потом испитати зглобове пре и после „крцкања“, заједно са групом људи који немају тај обичај.

Проблеми које су очекивали су отицање руку и слабљење стиска. Сабо је био уверен да ће студија доказати његовој медицинској сестри да треба да прекине са „крцкањем“ прстију, али се није тако испоставило.

Особе са том навиком нису имале никаквих проблема у шакама. У ствари, након што је неко „крцкао“ зглобовима прстију, имао је већу покретљивост прстију у поређењу са зглобовима оних који нису „крцкали“ прстима.

Студија је представљена у децембру на састанку радиолошког друштва Северне Америке.

Шта узрокује крцкање

Гледајући ултразвуке 400 зглобова, истраживачи су видели нешто изванредно: Када зглоб „крцне“, догоди се изненадни блиц у споју.

Доктори сматрају да се, када се „крцкају“ прсти, заправо раздвајају две површине зглоба, које доносе низ притисака у зглобу. Негативан притисак омогућава гасу који се раствара у течност у зглобовима да се ослободи, а блиц је заправо гас који се формира.

„Сматрамо да је то разлог зашто људи добијају већи опсег покрета након пуцања: Има нешто у вези са смањењем притиска који омогућава већи покрет“, закључује Бутин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи