Сат времена у кади сагори више калорија од пола сата пешачења

У недавно спроведеном истраживању научници су доказали да килограми могу отићи уз помоћ врелих купки – резултати студије Универзитета у Лафбору и Лестеру показују да купање у врелој води сагорева 126 калорија по сату, што је еквивалентно пешачењу од 25-30 минута.

Сат времена у кади сагори више калорија од пола сата пешачења Сат времена у кади сагори више калорија од пола сата пешачења

Верује се да пасивно загревање, као што је купање, повећава стопу сагоревања калорија. Др Стив Фолкнер и тим Универзитета у Лафбору и Лестеру дошли су до изненађујућег открића када су истраживали алтернативе у контролисању дијабетеса типа 2.

У студији су упоредили шта се дешава током вреле купке, током истог периода времена вожње бицикла, а открили су да је мање напорна активност имала изненађујуће предности – сат времена у кади било је ефикасније у снижавању нивоа шећера у крви него вожња бицикла.

У експерименту је учествовало 10 мушкараца, у лошој физичкој форми, који су се купали у води од 40 степени Целзијусових док су носили монитор глукозе, како би се снимиле промене шећера у крви током наредна 24 сата.

Исти учесници другог дана су возили бицикле интензитетом који је повећао њихову телесну температуру за један степен.

„Открили смо да су учесници након купања у просеку имали 10 одсто нижи ниво глукозе у односу на то када су вежбали, што је било потпуно неочекивано. Пораст шећера у крви након оброка је један од маркера ризика за развој дијабетеса типа 2, па би одржавање ниског нивоа шећера било добро за наше здравље“, истиче др Фолкнер.

Доказано је да су учесници, заправо, сагорели више од 100 калорија док су лежали, не радећи ништа. Истраживање показује да топлота може да повећа стопу сагоревања калорија и смањи шећер у крви после јела. Истраживачи се надају да ће откриће помоћи у контроли телесне тежине и евентуално побољшати контролисање шећера у крви.

Др Фокнер је додао: „Мислимо да је разлог губљења калорија тај што купање подстиче ослобађање протеина топлотног шока, који може помоћи да се снизи ниво шећера у крви. Међутим, иако су налази интересантни, ми бисмо увек подстицали физичку активност и вежбање као најбољи начин за одржавање доброг здравља“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи