Пластичне флаше за воду прљавије од ве-це шоље

Уколико изнова исту флашу допуњујете водом са чесме и хладите је у фрижидеру, према новом истраживању, угрожавате своје здравље. Сајт који оцењује опрему за фитнес „Тредмил ривјуз“ анализирао је колико се бактерија задржава на флашама за воду, а добијени резултати показали су да је пластика далеко од најбоље амбалаже.

Пластичне флаше за воду прљавије од ве-це шоље Пластичне флаше за воду прљавије од ве-це шоље

Многи од нас купују флаширану воду, а након тога користе флашу наредних неколико дана. Иако се тиме штеди новац и чува природна околина, та навика је, према тиму Тредмил ривјуза, лоша по здравље.

Наиме, тим је брисеве са 12 боца воде за вишекратну употребу, које су користили атлетичари, послао на лабораторијску анализу, а налази су показали да су флаше садржале огроман број бактерија, више од 300.000 формираних јединица по квадратном центиметру.

„Ако бисмо упоредили ниво штетности козумирања воде из коришћених флаша, онда бисмо језиком лаика рекли да је он сто пута гори него да сте лизнули играчкицу свог пса“, наводи тим.

Резултати су варирали у зависности од типа флаше. Флаше са клизним чепом су садржале највећи број бактерија. За њима су флаше које се затварају на притисак и обичне флаше на завртање чепа.

Флаше на сламчицу показале су се као „најчистије“, али истраживачи кажу да и оне имају само две јединице по квадратном центиметру мање од просечне кућне ве-це шоље.

Тредмил препоручује флаше или боце од нерђајућег челика, које треба прати што је чешће могуће.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи