Мождани удар најтеже обољење мозга

Светски дан мозга обележава се данас, а мождани удар један је од његових најтежих и најчешћих обољења.

Мождани удар најтеже обољење мозга Мождани удар најтеже обољење мозга

Директор Специјалне болнице за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ др Милан Савић каже да се у Србији примењују најсавременији протоколи лечења, али да јединице за мождани удар недостају мањим здравственим центрима.

„Недостаје и нова медицинска опрема, што се првенствено односи на скенере и апарате за магнетну резонанцу, као и боље опремљене јединице интензивне неге“, каже Савић у писаној изјави достављеној медијима.

Истиче да је основна препрека у лечењу можданог удара недовољна информисаност појединаца о факторима који утичу на настанак можданог удара и првим симптомима самог можданог удара, те да велики проблем представља и неадекватна реакција када је у питању збрињавање пацијента који је доживео мождани удар.

Мозак је, како каже, веома осетљив на прекид циркулације и неповратне промене настају веома брзо, зато је важно да се симптоми препознају одмах, позове Хитна помоћ и пацијент допреми у најближу установу која има Јединицу за мождани удар (ЈМУ).

„У Србији тренутно постоји око 15 ЈМУ, које су добро регионално распоређене. Да би се формирала јединица потребно је да постоје кадровски, технолошки и организациони предуслови, што је веома захтевно, како по особље болнице, тако и по буџет државе“, наглашава Савић.

Наглашава да се мождани удар може спречити у четири од пет случајева ако се фактори ризика, попут дијабетеса и високог крвног притиска, препознају и држе под контролом.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милован Јовановић Батут“ од укупно 100.000 случајева, колико у просеку годишње умре људи у Србији, чак 7.234 је 2014. године преминуло због можданог удара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи