Сезона летњих инфекција код деце

Летње инфекције ових дана, пуне педијатријске ординације. Родитељи се жале да су им деца малаксала, да имају високу температуру, а неретко и стомачне тегобе. Зато наредних дана додатни опрез за све родитеље, јер се очекују праве летње температуре.

На врата педијатара дома здравља „Палилула“, сваки дан покуца минимум двадесет родитеља. Међу њима је и Милица Поткрајац. На преглед је довела оба сина.

„Мало су имали алергију од сунца и јавила се мала температура“, каже Милица Поткрајац.

У односу на зиму, ових дана је због високе температуре, због упала у грлу и кашља, повећан број најмлађих пацијената за 15 одсто.

„Вирусима је ово јако фино време за њихов рад. Летња је жега, али излагање сунцу је недопустиво за децу узраста две до три године нарочито када је жуто-црвени аларм“, каже докторка Биљана Ђурић Стојановић, педијатар Дома здрваља „Палилула“.

„Деца у првим месецима не би требало уопште да излазе на отвореном, евентуално у хладовини. Тек после шест месеци код такве деце могу се користити препарати за УВ зрачање“, каже доктор Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне болести.

Спас од високих температура, многи родитељи проналазе у климатизованим и расхлађеним просторијама. Међутим, често заборављају да клима не сме директно да дува у дете.

„Малој деци је недопустиво да буду изложена клима-уређајима“, каже докторка Биљана Ђурић Стојановић, педијатар Дома здравља „Палилула“.

Невоље вребају и у природи.

„Имамо комарце, крпеље који могу пренети другу болести серти, као што је лајмска. Комарац ће направити тек локалну алергијску реакцију. Веома је важно користити репеленте“, упозорва доктор Адамовић.

Није страно ни да током лета страда стомак малишана, јер управо ове високе температуре погодују размножавању микроорганизама у храни.

„Вируси владају. Углавном је то неки рота вирус који може да изазове те пролонгиране проливе. Мора да се води рачуна о храни, која мора да се чува на адекватан начин“, каже докторка Биљана Ђурић Стојановић.

Наредних дана не излажите децу сунчевим зрацима од 10 до 17 часова. Знајте да кожа „памти“ сваки минут проведен на сунцу, почев од детињства. Наплата долази касније у облику разних оштећења, а неретко и до рака коже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи