Дечаку узгојили нос на челу

Дванаестогодишњи Индијац Арун Пател добио је нови нос и то на челу, након што је због прележане упале плућа још као беба и каснијих компликација тај његов орган претрпео озбиљно оштећење ткива.

Овај веома компликовани операциони захват извео је тим индијских лекара на челу са доктором Ашвином Дашом, који је, након операције, изјавио да је уверен да ће Пателов нос нормално функционисати, пренео је Би-Би-Си.

Пател је упалу плућа прележао као беба, а инфекција је оштетила хрскавицу носа што је за лекаре била, како се наводи, отежавајућа околност.

Ипак, лекари у граду Индори одлучили да изведу ретку четворофазну пластичну операцију, како би дечаку „дали нови нос“.

Према речима шефа лекарског тима доктора Даша, било је потребно око годину дана да би комплетна операција била завршена.

У првој фази, силикон за проширење ткива је стављен на његово чело да би се направио простор за прављење новог носа.

Затим му је убризгана посебна хемикалија да би се ткива проширила.

Друга фаза се састојала у узимању хрскавица из груди за прављење новог носа, који је растао на његовом челу више од три месеца.

Доктори су уклонили уметни нос у трећој фази и имплантирали га на његово лице. Завршна фаза укључивала је опоравак чела.

Подсећа се да је слична операција изведена у Кини 2013. године када је човеку, коме је у саобраћајној несрећи оштећен нос, дат нови.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи