Зашто треба јести рибизле

Популарна кисела црвена бобица која се у нашим крајевима најчешће користи за прављење пекмеза или сокова, добродошла је и као салата у многим кухињама Европе, a утицај рибизли на целокупно здравствено стање ће вас можда изненадити.

Зашто треба јести рибизле Зашто треба јести рибизле

У историји је забележено да су још у 11. веку црвену рибизлу користили као драгоцени украс самостанских дворишта и градских вртова, али и као цењену намирницу од које су се припремала јела и природни лекови.

И данас је позната по својим прехрамбеним и лековитим својствима које не би требало занемарити.

Састав и лековитост

Црвена рибизла садржи протеине, јабучну, цитричну и тартаричну киселину и гама-линолну киселину. Богата је калцијумом и фосфором. Обилује витаминима Б групе (Б1, Б2, Б3 и Б6), Ц, А и К. Црвена рибизла је одличан извор антиоксиданса и минерала који побољшавају квалитет коже и косе.

Помаже у детоксикацији тела и тако повећава отпорност организма на болести.

Садржи витамин Ц, као и гвожђе које помаже код анемије. Витамин Ц има и антихистаминска својства која смањују деловање алергена, штити од бактерија и вируса и олакшава тегобе астме.

Штити крвне судове и кости

Рибизла садржи калијум, који је важан за здравље срца и квалитетан рад целог организма. Делује превентивно на хипертензију, снижава крвни притисак и помаже у смањењу ризика од можданог удара. Има знатну количину витамина К, који помаже код здравог грушања крви. Тај витамин задужен је и за одржавање здравих костију јер регулише калцијум у костима па је препоручљив и код остеопорозе.

Диуретик и тоник за пробаву

Било да се једу свеже бобице или у облику сока и желеа, рибизла има одлично лаксативно деловање. Ако се конзумира само неколико дана заредом, проблем затвора нестаје. С обзиром на садржај влакана, редовна конзумација подстиче рад црева и желуца и на природан начин убрзава пробаву. Благо деловање чини рибизле погодним и за особе које болују од синдрома иритабилног црева. Користи се као тоник за апетит и ако се поједе пре оброка, помаже бољој пробави. Црвена рибизла познати је диуретик јер подстиче елиминацију мокраћне киселине, што је корисно за оболеле од гихта или реуматских болести.

Који делови рибизле су корисни за здравље

Семенке унутар плодова рибизле садрже гама-линолну киселину, која снижава повишени крвни притисак, болове и упале, ублажава алергијске реакције и проблеме с кожом. Семенке је добро користити за ублажавање ПМС-а, алергија, напетости и стреса, као и псоријазе и екцема.

Изгњечене бобице у спољашњој примени користе се за облоге код повреда, посекотина и опекотина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи