Рак простате, померена граница обољевања

Рак простате је једна од најчешћих болести мушког пола. Иако од ње углавном обољевају старији, забрињава податак да се старосна граница померила, па су на удару и млађи мушкарци. Зато су, као и за све, и за овај карцином, превентивни прегледи од пресудног значаја за здравље, поручено је на међународном Конгресу уролога одржаног у Будви.

Карцином простате, нажалост, више није реткост. Сваке године у Србији ову дијагнозу, добије око 2 400 мушкараца.

„Болести простате од стране Светске здравствене организације проглашене су за болести којима треба посветити специјалну пажњу у трећем миленијуму, а сама дефиниција каже да је екстремна експанзија“, каже др Зоран Џамић, директор Клинике за урологију на Клиничком центру Србије.

И у региону расте број оболелих од карцинома простате. На удару су све чешће и млађи мушкарци.

„На нашој клиници урадимо сваког дана једну или две операције радикалне простектомије, то су операције којима хируршки покушавамо да одстранимо канцер простате“, објашњава др Мустафа Хирош, уролог из Сарајева.

„Ситуација у Црној Гори мање, више је као свуда у свету - у порасту. Млађа популација је у фактору ризика, па и имамо велики број млађих од 50 година који оболевају“, наводи др Драгољуб Перовић председник Удружења уролога из Црне Горе.

Болест се може држати под контролом, ако открије на време - став је уролога из целог региона.

„Деведесетих година карцином који метастазирао резултирао је смрћу у 40 одсто када се постави дијагноза, а данас 10 одсто. Данас може хируршки и радиолошки да се лечи“, истиче уролог др Сава Мићић.

Како се медицина развијала, а хирурше технике усавршавале - пружена је нада и најтежим пацијентима. У Универзитетској клиници у Инсбруку, сваке године оперишу око 300 најтежих пацијената. На челу тима је хирург Јасмин Бектић.

„Код пацијената који имају узнапредовали и метастазирани облик, постоје добре могућности и радикална простектомија постаје модалитет лечења“, истиче уролог др Јасмин Бектић из Аустрије.

Оно што посебно брине све урологе у региону, јесте податак да се многи мушкарци обрате лекару тек када болест узме маха. Стид и страх су разлози због којих су немарни према сопственом здрављу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи