Капа која спречава опадање косе током хемотерапије

Са хемотерапијом на видику, Белинда Еванс није желела да гледа како јој опада коса, па је обријала главу. Онда је позвана да учествује у испробавању нове капе која би требало да спречи губитак косе током лечења. Резултат? После хемотерапије на телу је од длака имала само оне испод капе.

Белинда каже да је желела да предузме нешто поводом губитка косе пред хемотерапију. „Чула сам од жена које су се подвргле лечењу да им је коса отпадала у праменовима и да је то било страшно емотивно искуство. Желела сам да прескочим тај корак и преузмем контролу“, истакла је за Хафингтон пост.

Потпуно је обријала главу и сутрадан отишла код онколога, који јој је понудио да учествује у испробавању капе против опадања косе током хемотерапије.

„Већ сам обријала главу, али пошто сам и сама научник, заинтересовало ме је да видим ефекат, а пошто нисам имала косу, резултати би били лако видљиви“, каже Белинда.

Њена болница у којој је лечила рак дојке учествовала је у тестирању „дигникапа“, која хлади површину главе током хемотерапије, чиме се ограничава могућност лекова да доспеју до фоликула длаке. Свеукупно, 60 жена подвргнутих хемотерапији учествовало је у проби.

Белинда објашњава да је чудан осећај ношења капе и да је понекад носила четири до пет сати, али да је имала велики ефекат на њу.

„Изгубила сам све длаке на телу, али ми је коса заправо порасла током тог периода“, присећа се она.

Губитак косе један је од ефеката хемотерапије, а доктори и научници већ дуго покушавају да пронађу начин да је сачувају, јер пацијенти често тешко подносе њен губитак што се одражава на њихово свеукупно расположење које је важно у борби против рака.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи