Уједињене нације унапређују лечење оболелих од сиде

Земље чланице Уједињених нација обавезале су се да ће у наредних пет година обезбедити лечење за готово двоструко већи број оболелих од сиде.

Током тродневне конференције посвећене сузбијању епидемије АИДС-а до 2030. године, која је јуче завршена, 193 земље светске организације су се, такође, први пут обавезале да ће контролисати квалитет лечења, преноси АП.

Циљ контроле лечења је да се код 90 одсто оболелих који примају антиретровирусне лекове смањи присуство вируса до мере у којој се вирус не може открити, што побољшава квалитет живота и смањује ризик од преношења.

Прошле године је процењено да 36,7 милиона људи широм света живе са ХИВ-ом, док око 17 милиона њих има приступ антиретровирусним лековима, према подацима УН.

На конференцији је договорено и да се број новозаражених ХИВ-ом смањи на испод 500.000 годишње до 2020, што је знатно ниже у поређењу са 2,1 милион колико их је оболело у 2015. години.

Земље УН су обећале и да ће смањити број смртних случајева везаних за сиду на испод пола милиона годишње до 2020, са 1,1 милион колико их је забележено прошле године.

Уједињене нације сада треба да сакупе 13 милијарди долара у наредне три године како би могле да остваре циљеве дефинисане документом усвојеним на крају тродневног скупа, закључује америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи