Свињски ембриони савршени „инкубатори“ за људске органе

Због недостатка панкреаса за трансплатацију, научници у САД убризгавају људске матичне ћелије у ембрион прасета 28 дана пре него што се крмача опраси, због чега се младунче рађа са тим људским органом.

Прошле године, САД Национални институт за здравље, прогласио је мораторијум на финансирање оваквих експеримената. Главни проблем је страх од ширења људског ДНК на мозак свиње у развоју, чиме би га учиниле получовеком.

Пабло Рос каже да је то мало вероватно, али да морају да буду опрезни.

„Ми сматрамо да су мале шансе да прасе добије мозак са људским функцијама, али то још није истражено“, каже Рос.

„Надамо се да ће се свињски ембрион развијати нормално, али да ће панкреас бити сачињен у потпуности људских ћелија и компатибилан са људским пацијентима који чекају на трансплантацију“, објашњава Рос.

Емриони су део истраживања чији је циљ је превазилажење светског дефицита органа за трансплатацију, преноси Би-Би-Си.

Тим са Универзитета у Калифорнији, објашњава да се ови прасићи понашају и изгледају исто као обичне свиње.

Читав процес се одвија у две фазе. Прво, техником уређивања гена познатом као ЦРИСПР уклања се ДНК из ембриона недавно оплођене свиње, којим се блокира формирање панкреаса код нерођеног прасета, чиме се ствара генетска „рупа“.

Затим се у свињски ембрион убризгавају људске плурипотентне матичне ћелије, које су добијене из ћелија одраслих људи враћеним „уназад“ како би постале матичне ћелије способне да се равију у било које ткиво.

Затим се убризгава матична ћелија људског плурипотентне (ИПС) у ембрион.

Рос истиче за Би-Би-Си да се „нада да ће ембриони нормално да се развијају, да ће произведени панкреас бити 100 одсто људског састава и функције и да ће бити компатибилан са пацијентима који чекају трансплатацију“.

Професор на одељењу за неурохирургију универзитета у Минесоти Валтер Ниска тврди да су свиње „најсавршенији људски инкубатор“ и да у њима могу да се развију људски панкреас, срце, јетра, бубрези, плућа чак и очне рожњаче.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи