Здравствена криза у САД због канцерогене хемикалије у кухињским посудама

Америчка организација "Environmental Working Group" открила је још прошле године да су хемикалије, које доводе до поремеђаја у ендокрином систему и повезане су са појавом рака, и даље присутне у производњи тигања и других кухињских посуда. Међутим, сада је несумњиво утврђено да је супстанца опасна у много мањим количинама него што се мислило.

Више од десет година је прошло од истраге која је открила да су „Тефлон“ производи садржавали хемикалију названу ПФОА, која је повезана са поремаћајима код новорођенчади, оштећењима ендокриног система и раком.

Забринутост због токсичних хемикалија проширила се широм САД, где локално становништво и власти страхују да би водени токови могли да буду загађени.

„Позната размера контаминације израсла је из регионалног проблема у националну здравствену кризу која се и даље шири, а крај се не назире“, истакли су у писму америчкој Агенцији за заштиту околине представници организације "Environmental Working Group" (ЕВГ).

Истраге су показале да је ПФОА (перфлуороктаноинска киселина) опасна по људско здравље на нивоу 1.300 пута нижем од оног за који се раније сматрало да је безбедан.

„Можда није апсолутно као азбест или олово, за које несумњиво знамо да не постоји безбедан ниво излагања, али је врло близу“, рекао је Бил Вокер, аутор извештаја о истраживању америчке организације ЕВГ.

Према његовим речима, чини се и да најмање излагање има штетан утицај на здравље.

Контроверза око ПФОА иде уназад деценијама. Коришћена је у производњи кухињских посуда отпорних на течност, посебно код тигања где је спречавала лепљење за суд.

ПФОА ремети функционисање ендокриног система, накупља се у јетри, а истраживања су показала да узрокује дефекте код новорођенчади и може да доведе до одређених облика рака.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи