Новом методом лечења рак нестао код већине пацијената!

Група онколога из Центра за истраживање карцинома „Фред Хачинсон“ у Вашингтону верује да је пронашла револуционаран метод лечења акутне лимфоцитнe леукемије (АЛЛ), која би могла да се примени и на друге врсте рака.

У најновијем клиничком истраживању, лекари су испробали терапију Т-ћелијама – врстом белих крвних зрнаца – које су извукли из пацијента, затим их oзначили уз помоћ посебних молекула „рецептора“ за одређени канцер, како би им омогућили да препознају и нападну ћелије тумора, а затим су их враћали у тело пацијената кроз инфузију, јавља британски лист Гардијан.

Молекуле које су користили су заправо рецептори за Т-ћелије, које лекари називају „химеричким рецепторима антигена“ (Chimeric antigen receptor – CAR), а добијене су из генетски модификованих лабораторијских мишева.

Такво третирање имуносастава постигло је импресивне резултате – чак 94 одсто учесника клиничког истраживања остало је без симптома лимфоцитнe леукемије.

Резултат је још импресивнији када се узме у обзир да се радило о пацијентима који су били у последњем стадијуму болести – у истраживању су учествовале само особе којима су предвиђања давала још само два до пет месеци живота.

„Овако нешто није никада пре забележено у медицини, искрено, добити овакве резултате код пацијената код којих је болест толико одмакла“, рекао је Стенли Ридел, вођа истраживања.

Ипак, ова метода лечења није сасвим безопасносна. Од 35 пацијената који су учествовали у истраживању, код седморо су се појавиле озбиљне нуспојаве – реакција имуносaстава због које су завршили на интензивној нези, а двоје пацијената – који чине шест одсто укупног броја, преминуло је од последица.

Научници сада раде на унапређивању методе која би смањила ризик од опасних имунолошких реакција.

„Попут хемотерапије и радиотерапије, ова метода неће моћи да спаси све“, признао је Ридел, али и истакао како ће имунотерапија напокон постати један вид борбе против карцинома.

Следећи корак биће коришћење мањих доза модификованих Т-ћелија, како би се смањила опасност од нуспојава, а Ридел би желео да испроба имунотерапију и на чврстим туморима, иако је свестан да ће они представљати већи изазов.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару