Револуционарно откриће у борби против деменције и Алцхајмерове болести?

Научници Универзитета Кембриџ направили су огроман напредак у борби против деменције када су открили да лек који се користи против рака може да спречи Алцхајмерову болест! Запањујући развој могао би да буде спас за милионе људи којима би „неуростатин“ смањио ризик од Алцхајмерове болести током старења.

„Статини за мозак“ могли би да спрече настанак Алцхајмерове болести код милиона људи широм света, показују резултати новог истраживања спроведеног на Универзитету Кембриџ.

Научници су током истраживања дошли до закључка да лек који се користи у терапији пацијената оболелих од рака може да заустави развој или чак настанак овог неуролошког оболења.

Статини су група лекова која се даје људима који имају ризик да доживе срчани удар тако што снижавају ниво холестерола. У будућности би људи користили „неуростатине“ (посебна класа лекова попут статина који би „топили“ штетне материје у нервном систему) како би спречили деменцију. Лекове би могли да узимају сви старији од 30 година како би мозак остао здрав.

„Наш сан је да нађемо спој који је јефтин и сигуран и може се свима давати у раној доби“, рекао је професор Мајк Вендрусколо.

Постојећи лекови успоравају напредовање Алцхајмерове болести, али је њихов неуспех у томе што не могу да се боре против узрока у мозгу – а временом болест постане разорна.

Амилоид-бета је лепљиви протеин који доводи до зачепљења мозга пацијената са дијагностикованом Алцхајмеровом болшћу и убија виталне нервне ћелије. Истраживачи су тестирали микс лекова, док нису открили која смеса спречава тај процес, односно деформацију протеина. Када су тестирали „бексаротен“, уочили су да је успешно заустављено формирање зачепљења.

Тестирање је урађено на црвима који су генетски модификовани како би оболели од Алцхајмерове болести. Стручњаци су им давали „бексаротен“ у раној доби, а резултат је био да нису оболели од те болести. Истраживачи су истакли како им предстоји још много тестирања, али да се надају да ће једног дана зауставити резорно дејство амилоид-бета протеина на мозак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи