Иза начина хода крију се здравствени проблеми?

Иза начина на који неко хода могу се скривати озбиљни здравствени проблеми, као што су тумори, мождани удар, оштећења кичмене мождине и неравних ћелија мозга, деменција.

Свако има неко своје специфично држање тела и начин на који хода, а управо из врсте хода понекад се могу открити нечији здравствени проблеми. Људи са специфичним ходом често нису свесни како ходају и зашто баш тако.

Стопала залепљена за под

То је врста хода која указује на деменцију, а стручњаци је називају и магнетским ходом. Како деменција напредује, тако су стопала све више прилепљена за под. То се догађа зато што деменција захвата део мозга задужен за размишљање и кретање, а то укључује и подизање ногу. Кретање постаје спорије, кораци краћи, а ход све несигурнији, а тиме је и склоност падовима већа.

Гегање (ход пингвина)

Нормално је да ће, ако на пример стојите на десној нози, мишићи задњице држати леви део карлице. Али, ако је одређени нерв оштећен, то се неће десити, већ ће карлица падати и појавиће се гегање. Такво кретање може бити последица притиска на одређени нерв у доњем делу, што је чест случај код дегенеративних болести леђа. Ти нерви задужени су за слање сигнала мишићима задњице.

Колена прелазе једно преко другог

Кретање познато и као маказице карактерише прелазак једног колена преко другог током ходања. Такав ход могао би указивати на мултиплу склерозу што води до оштећења нерава у мозгу и кичменој мождини. Може бити посреди и повреда кичмене мождине у спортским или саобраћајним несрећама. Оштећење кичмене мождине може прузроковати слабост и укоченост мишића у ногама. Неке групе мишића постају тврђе и слабије. Због тога колена прелазе једно преко другог током ходања.

Шепање

Код шепања једна страна тела носи сву тежину, а то може бити знак артритиса у куковима, коленима, петама или стопалима. Наравно, то се може догађати и због повреде доњег дела екстремитета. Људи које боле зглобови могу несвесно шепати јер тако пребацују тежину тела супротно од болног зглоба.

Њихање

Ход сличан оном када се људи напију може бити знак оштећења малог мозга, то јест дела који контролише координацију. То може указивати на мождани удар, тумор на мозгу или оштећења од алкохола.

Повлачење стопала

То може указивати на оштећење нерва који се налази испод колена, а то се често дешава радницима којима су колена стално под неким оптерећењем. Понекад то води деформацији стопала код које човек не може да помера ножне прсте горе-доле. То је разлог зашто неки људи вуку стопала док ходају или високо подижу колена при ходању како би што мање вукли стопала по поду. Такав начин хода може указивати на то да је у питању неко ко је имао мождани удар, а у том случају ногу вуче на страни тела која је погођена ударом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару