Депресија – верни пратилац гојазности

Гојазност је окидач за чак 50 болести, а са њом се бори око 600 милиона људи у свету. Буце које одлуче да смање обим око струка, најчешће то раде, јер им је здравље нарушено.

„Доводи до појаве артеријске хипертензије, до појаве цереброваскуларних болести, кардиоваскуларних болести, повећаног нивоа шећера у крви“, објашњава др Милан Поповић.

Верни пратилац гојазности је и депресија.

„Примећено је да су особе које су гојазне субдепресивне, да избегавају велика окупљања. Јер данас гаји култ лепог тела и повуку се у себе“, каже нутрициониста Ана Тодоровић.

Бројни здравствени проблеми натерали су и Душицу Маринковић, да се одрекне својих омиљених намирница. Већ годину дана на њеној трпези нема слаткиша, пецива и масне хране.

„Био ми је повишен шећер, а мама ми је дијабетичар. А онда лош хормонски статус. Имала сам утисак да је последњи воз“, сматра Душица Маринковић.

Промена начина исхране, вежбе и редовне контроле дале су резултат. За годину дана, Душица је изгубила 17 килограма.

„Јесте, било је тешко, али имала сам редовне контроле на сваких 15 дана и то ме је храбрило“, додаје Душица.

За губљење килограма, потребна је мотивација, истрајност, али и одрицање.

„И превентива и лечење су један здрав начин живота: физичка активност, здрава исхрана, дијета – смањен унос шећера и масти“, рекао је Милан Поповић.

Уколико уживате у храни као гурман, а ипак желите мањи конфекцијски број – мораћете да будете физички активни готово као спортиста. На пример, ако поједете 100 грама чоколаде, у организам сте унели више од 600 калорија. Због једне чоколаде следи сат брзог хода. Математика добре линије се зна – колико унесете, толико морате и да потрошите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи