Кога највише погађају нагле промене времена?

У Србији од понедељка нови температурни скок! Зима и снег, као да обрадују само најмлађе. Нама одраслима доносе главобољу - како стићи на посао, очистити аутомобил, двориште. Од пролећних температура прошле недеље, преко ноћи, снег и минус. Због тако наглих промена времена све више особа тражи помоћ лекара. Ко је најугроженији и зашто?

Иако температура која нагло падне из плуса у минус али и обрнуто, више није изненађење за Србију, за људски организам и даље јесте. Ове промене, највише осећају хронични болесници. Али ни здрави више нису поштеђени.

„Раније смо везивали метеоропате за баке и деке, сада сви реагујемо због већег боравка у затвореним просторијама“, истиче др Дејан Стевановић из ДЗ „Стари град“.

Последице су многобројне, а некада и опасне за живот.

„Са захлађењем ће реаговати на крвне судове и то је аутоматски повећан пристисак, то делује на судове срца, делује последично можда и на мождани удар, срчани удар“, наводи др Мирољуб Жикић из ДЗ „Палилула“.

Доктор Стевановић наглашава да нагле осцилације температура разултирају главобољом, скоком притиска, као и да ветар утиче на депресије. 

Временске промене најбоље виде лекари, јер су им ординације пуне.

„Организам мора и физички и психолошки да се прилагоди. Наравно да особа, која је сензибилна, која је осетљива, теже доживљава ту врсту шока и теже подноси него једна здрава и отпорна особа. И таква особа, кроз симптоме несаницу, напетост, малог прага толеранције, на мале поводе, почиње да се љути. Тако обично испољава те нагле промене“, објашњава проф. др Славица Ђукић Дејановић, директорка Клинике „Лаза Лазаревић“.

Доктор Стевановић наводи да промене највише погађају од хроничара кардиоваскуларне, цереброваскуларне, као и респраторне пацијенте.

Лекари тврде да постоји рецепт за отпор наглим променама времена. Боравак у природи, уредан сан, правилна исхрана, избегавање стресних ситуација, колико год је то могуће, укључујући и стрес због наглог захлађења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи