Не дозволите да вам позли од хране!

Празнична трпеза, као и друге гозбе, у нашој традицији незамисливе су без обиља хране и пића. Пробијање граница током дугих празничних дана и ноћи оставља последице - од мамурлука до осећаја надутости и опште оптерећености организма, неретко се заврши и код лекара. Како се контролисати када смо окружени укусним специјалитетима?

Из кухиње допиру неодољиви мириси, на столу су празничне ђаконије и окружени сте драгим људима. Савршена атмосфера за препуштање уживању у свим чулима, нарочито у чулу укуса.

Нутриционисти кажу да нам је дневно довољно од 1.500 до 2.500 калорија, а према неким истраживањима са новогодишње трпезе вреба више од 10.000 калорија.

„Ноћ се развуче, слој хране, слој пића па човек ни не примети да је претерао. По мало од свега је можда најбољи савет и најбоље решење. Неко ко већ има од раније познату дијагнозу, не би требало заиста чак ни то повремено претеривање. Ко има шећер не сме слаткише, ко има цирозу јетре не сме алкохол, пацијенти са повишеним притиском не смеју слану храну“, каже гастроентеролог-хепатолог, Тамара Алимпијевић.

Ако претерамо прва помоћ су „кока-кола“, кисела, сода бикарбона, што се, међутим, може показати и неуспешним, па и штетним. Ако су тегобе превелике, треба се обратити лекару.

Ако сте припремили много хране, сетите се и оних који немају и чији празнични сто није пун новогодишњих специјалитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи