Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!

Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији успешно је обављена и детету параплегичару пружена је шанса за опоравак и побољшање стања после оштећења кичмене мождине.

Операција је обављена 26. децембра, под руководством доктора Душана Марића, пионира у лечењу матичним ћелијама у Србији.

„Оперативна процедура протекла је у најбољем реду, а пацијент је добро поднео интервенцију. Ово је тек почетак његовог опоравка, јер лечење траје минимално три месеца, укључујући физикалну терапију и рехабилитацију. Први озбиљнији ефекти код пацијента биће видљиви тек за четири до шест месеци“, изјавио је Марић.

Операција која у иностранству кошта од 36.000 до 40.000 евра, прва је у низу у хуманитарном пилот пројекту за помоћ пацијентима оболелим од церебралне парализе или оштећења костију.

„Циљ пројекта је да помогнемо онима којима је помоћ потребна, а до ње не могу да дођу због новчаних препрека. Баш зато желимо да ове операције радимо бесплатно, без икаквих интереса и условљавања“, истакао је Марић.

Трансфер матичних ћелија коштане сржи у оштећење кичмене мождине изводи се тако што се матичне ћелије изолују из коштане сржи, након чега се припремају и убризгавају на место оштећења.

Интервенција траје више од сат времена.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво