Читај ми!

Деца ниског раста касно се упућују на лечење

У Србији постоји развијена мрежа дечје ендокринологије у сваком већем граду и мерење висине је обавезно на систематским прегледима, али искуства лекара говоре да се деца ниског раста упућују на испитивање сувише касно, односно тек у пубертету.

Деца ниског раста касно се упућују на лечење Деца ниског раста касно се упућују на лечење

Највећи проблем је мишљење да су сва деца ниског раста здрава деца, што није тачно, имајући у виду да та деца имају предиспозиције за низ других болести попут хипотироидизма, глутенске ентеропатије, хроничних бубрежних болести, урођених срчаних аномалија и слично, саопштило је данас удружење „Хораст“.

„Родитељи који примете да им је дете ниско треба да га одведу код педијатра, а не треба занемаривати правилно мерење током систематског прегледа које подразумева уцртавање вредности у карте раста“, рекла је начелник педијатријске службе ДЗ Звездара и потпредседница удружења „Хораст“, др Радмила Косић.

Др Косић додала је да висина детета мора да остане у истом каналу на карти раста, а ако се деси да изађе из свог канала, то је знак за потенцијални проблем.

Такође додаје да је рано откривање недостатка хормона раста и дефинисање терапије веома значајно, као и да је преглед једноставан и бесплатан, дијагностика се врши о трошку државе, а терапија није болна и захтевна.

„Хормон раста добија се само на препоруку ендокринолога после доказивања дефицита, а дијагностичке методе и терапија доступне су свима и иду на терет Републичког Завода за здравствено осигурање“, истакла је Косићева.

Подсетила је да је мерење висине обавезно на систематским прегледима, а по Закону о здравственој заштити, у току прве године, дете се на систематским прегледима мери седам пута, у другој години два пута, потом једном годишње до краја редовног школовања.

Такође, васпитачи у вртићима мере децу свака два месеца.

Косићева је додала да, у току прве године, дете порасте око 22 центиметра, у другој око 12, у трећој осам, потом око четири центиметра годишње, до пубертета.

„У карти раста бележи се очекивани раст детета, односно висина која се очекује када дете заврши раст. Приликом мерења, пореде се тренутна висина детета у односу на претходну годину према карти раста. После друге године, дете заузме свој канал раста у коме мора да расте до пубертета“, објаснила је докторка Косић.

Ако дете на основу убележене висине у карти раста спада у домен ниског детета, мора се упутити ендокринологу најкасније до поласка у школу.

Удружење „Хораст“ је национално удружење особа са недостатком хормона раста и ниским растом, а његова мисија је едукација, мотивација и информисање о правилном расту и развоју деце, пре свега код родитеља, васпитача и педијатара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи