Хумус – намаз 21. века!

За хумус се с правом може рећи да је најздравији намаз на свету. Пореклом је са Блиског истока, али може бити и са урнебес салатом, семенкама бундеве, шитаке печуркама... У Војводини се производи већ три године, а резултати продаје показују да интересовање купаца континуирано расте. И кувар Ненад Вељковић са популарног канала "Kitchen 24" радо га препоручује у разним јелима.

Хумус – намаз 21. века! Хумус – намаз 21. века!

Прави се од леблебија, белог лука, лимуновог сока и тахинија (уљанe пастe направљенe од прженог, ољуштеног сусама). Треба истаћи да су леблебије пуне протеина, продужавају осећај ситости, док сусам олакшава симптоме ПМС-а. Антибактеријска својства белог лука одавно су позната, а за лимун знамо да је краљ витамина Ц.

У ДТД „Рибарству“, јединој фабрици хумуса у Србији, коју смо недавно посетили, резултати продаје порасли су за 100 одсто у односу на прошлу годину и очекује се даљи раст.

Приликом обиласка фабрике, имали смо прилику да се дружимо са Ненадом Вељковићем, професионалним куваром са популарног кулинарског канала Kitchen 24, који се, између осталог, присетио свог искуства са снимања емисије Лако може свако.

Најбољи део кулинарског посла за Ненада је припремање хране за некога кога волите, некога ко вам је занимљив и драг.

„Поента је да волите оно што радите, у било ком послу. Радим 13 година као кувар. Почео сам од нижег ранга а сада, мојој срећом, појављујем се и на телевизији и све то има своју драж. Волим овај посао, зато га радим и радићу га док сам жив. Мислим, док ме држе ноге“, истакао је Вељковић.

Што се тиче савета за младе куваре у Србији, Ненад сматра да је, као и у свакој другој професији, упорност најбитнија.

„Откако су се појавиле овакве телевизијске емисије, сви мисле да је лако бити кувар. Напорно је, треба пристати на пуно одрицања. Ја сам уписао економску школу, након тога сам уписао курс кувања и буквално сам кренуо ни од чега. Даска, нож и лук. Кувао сам код куће и на послу, где сам у почетку био помоћни кувар. Тек касније долази моменат када стајете поред шпорета, и онда све креће. Кување јесте посао, али, ако нешто довољно желиш, ти ћеш то и остварити“, поручио је Ненад.

Хумус, као изузетно здрав намаз, може се комбиновати у различитим јелима, па чак и у десертима. Нека од једноставних и укусних јела с хумусом, које препоручује Ненад Вељковић, можете пробати да и сами...

Бургери са лососом, мирођијом и пикант хумусом

Намирнице: 300 грама лососа, једна веза мирођије, један чешањ белог лука, 200 г презли, 10 комада очишћених маслина, три земичке, један комад паприке, један свеж краставац, једно паковање пикантног хумуса, уље, со и бибер.

Начин припреме: Лососа исећи на коцкице, али претходно одвојити кожу. Исећи бели лук, маслине, мирођију, додати презле, посолити и побиберити. Све заједно добро измешати и оставити у фрижидеру да одстоји пола сата. Земичку загрејати и премазати пикант хумусом, ставити зелену салату, паприку и краставац. Формиране бургере пржити на лаганој ватри неколико минута. Сервирати топло.

Салата са бундевом и дресингом од хумуса (бундевино семе)

Намирнице: Бундева или мускатна тиква 300 грама, цимет, једна кашика меда, 100 г руколе, пет комада чери парадајза, хумус од бундеве, 50 г тврдог козјег сира, крутони или тостирани багет, једна кашика винског сирћета, једна кашика маслиновог уља.

Начин припреме: У већу чинију ставити руколу, чери парадајз сечен на половине, козји сир исечен на коцке. Све то добро промешати. Прелити тикву медом, посути циметом и гриловати на тигању два минута. Исећи на коцке и помешати све заједно. Направити дресинг од хумуса са бундевиним семеном, маслиновим уљем и винским сирћетом. Прелити и помешати у салати. Брускете нафиловати салатом и служити.

Колачићи са хумусом, чоколадом, чилијем и ментом

Намирнице: Једна кесица прашка за пециво, једно паковање хумуса (натурал), 200 грама чоколаде, 50 г шећера, 200 г брашна – тип 400 меко, једна кашика какао праха, 100 г маргарина, једна свежа љута папричица, свежа нана, једно јаје.

Начин припреме: Сипати брашно, маргарин, какао, шећер и јаје у блендер (или посуду), измешати и формирати компактну масу или тесто. Направити ваљак и ставити у фрижидер на 15 минута, да се стегне. Чоколаду растопити на пари. Када је тесто одлежало, исећи га по ширини и поређати на плех. Тесто пећи у загрејаној рерни на 180-200 степени, око 20-25 минута. Прохлађене колачиће нашприцати хумусом, затим прелити чоколадом и декорисати свежом наном и папричицом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи