Читај ми!

Пси који могу да нањуше рак стижу лекарима у помоћ

Познати су по томе што су наши најбољи пријатељи, али пси би могли у скорије време да буду и наш највећи савезник у броби против рака простате. Британска Национална здравствена служба (НХС) недавно је одобрила тестирање за псе који могу да нањуше рак простате.

Пси који могу да нањуше рак стижу лекарима у помоћ Пси који могу да нањуше рак стижу лекарима у помоћ

Докторка Клер Гест је основала добротворну установу Medical Detections Dogs, у којој се тренирају специјални пси који детектују људске болести.

Гестова је изјавила да пси имају 300 милиона сензорна рецептора у њушци - у односу на само пет милиона које имају људи.

„Оно што сада знамо је да ћелије рака које се другачије раздвајају имају различита органска једињења која испаравају - и смрде - и која су повезана са ћелијама, и пси са својим невероватним њухом ће их пронаћи у стварима као што су дах и урин“, нагласила је докторка Гест.

Током тренинга, пси имају руте у којима њуше машине које у себи имају осам узорака урина.

Када оњуше онај урин који садржи ћелија рака, или стану у том моменту и крећу да лају, или полижу бочицу да би нас обавестили да у њој има ћелија рака.

„Ови пси имају способност да провере стотине узорака у само једном дану, и то је нешто што њима није тешко, напротив, уживају у том раду. То је за њих игра лова - они улове рак“, додала је докторка Гест.

Тренутне студије су показале да пси који су тренирани да оњуше рак простате су у 93 одсто случајева то и урадили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи