Читај ми!

За лето без здравствених проблема

Свако годишње доба има своје замке за људско здравље. На пример у јануару и фебруару највише посла имају ортопеди, а у јулу и августу уролози и дерматолози. Међутим током целе године куца се на врата лекара опште праксе.

Са сменом годишњих доба смењују се и дијагнозе у нашем здравственом картону. Зими нам највише муке задају респираторне инфекције и повреде, а лети алергије и опекотине.

„Врло честе појаве лети, за разлику од зиме, су и уједи инсеката, пре свега, комараца, али има и доста пацијената који се јављају због уједа крпеља. Летњи проблем су и поврде коже у виду огреботина, огуљотина, посекотина, јер људи иду боси, доста бораве напољу“, каже докторка Мирјана Миладиновић из Дома здравља „Палилула“.

Међутим на прехладе нисмо имуни ни зими ни лети.

„За зиму је карактеристично да прехладе трају од седам до десет дана, праћене су високом температуром и врло често се компликују запаљењима, на пример синуса, бронхија плућа. За разлику од њих, летње прехладе захватају респираторне органе, блаже су и температуре, ако се и јаве, су ниже, краће трају. Код летњих прехлада захваћен је и пробавни систем“, објаснила је докторка Миладиновић.

Када помислимо на уринарне инфекције, прва асоцијација нам је лето и пливање. То је заблуда, јер су уринарне инфекције чешће зими.

„Тада се већи број пацијената обраћа за помоћ, али лети нису поштеђени они који су имали уринарне инфекције и пливачи. Особе које лето проведу на мору и они који пливају у рекама и језерима су склоније уколико се не придржавају савета. А главни савет је промена костима након пливања, не користити влажне костиме, повећати унос течности, избегавање одлагања мокрења“, саветује доктор Александар Јањић из Клинике за урологију Клиничког центра Србије.

За лето без здравствених тегоба савети лекара су бројни: од хигијене руку и тела преко узимања течности до избегавања врућина и наглог преласка из хладног у топло.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи