Читај ми!

Кад кувају једу више поврћа

Деца која са родитељима припремају храну једу више поврћа од оне која у томе не учествују, открило је истраживање спроведено у „Нестле“ истраживачком центру у Лозани.

Истраживачи су поредили намирнице које деца бирају да једу када учествују у припреми оброка са оним за које се опредељују када не учествују у томе.

Укупно 47 родитеља са децом, узраста између шест и 10 година, припремало је оброке од различитих намирница, као што су похована пилетина, салата, карфиол и тестенина.

Половина деце помагала је родитељима у припреми, док се друга половина деце играла.

„Деца која су кувала са родитељима, појела су већи део свог оброка и знатно веће количине поврћа, а резултати указују на то да укључивање деце у припрему оброка може помоћи у развијању здравих навика у исхрани и повећати унос поврћа код деце“, рекао је Танјугу нутрициониста др Клазин ван дер Хорст, вођа тима научника који су спровели истраживање.

Утврђено је да су деца која су припремала оброк са родитељима, појела око 76 одсто више салате, 27 одсто више пилетине, а укупно су унела око 25 одсто више калорија.

Истраживање је, такође, показало да помагање у припреми оброка подиже самопоуздање деце и ствара осећај поноса.

Исхрана у предшколским установама обезбеђује 70 до 75 одсто дневних енергетских потреба и донекле коригује породичну исхрану, а у вртићима се организује и активно учешће деце у припреми хране, нарочито хране од намирница које деца теже прихватају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи