Читај ми!

Вежбањем против напетости

Излучивање неуротрансмитера по имену ГАБА, које се подстиче вежбањем, доводи до ублажавања анксиозности и напетости.

Часопис Journal of Neuroscience објавио је резултате новог истраживања који показују да физичка активност доводи до ублажавања анксиозности и напетости.

Амерички научници с Универзитета „Принстон“ су своје експерименте спровели на мишевима подељеним у две групе, зависно од степена телесне активности.

Показало се да су животиње које су биле телесно активније формирале више нових ћелија мозга задужених за излучивање неуротрансмитера по имену ГАБА.

Познато је да ГАБА има смирујући ефекат на мозак, што доводи до смањења анксиозности.

Научници додају да бројни лекови за анксиозност своје деловање заснивају управо на подстицању излучивања тог неуротрансмитера.

У новој студији је, такође, потврђено и да позитиван ефекат вежбања на излучивање ГАБА траје дуже од 24 сата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи