Читај ми!

Расхладите се лубеницом!

Већ када загризете сочно месо лубенице, витамини, минерали и бројне друге корисне материје „надиру“ у организам. Током врелих дана, добро ћете се и освежити, јер у овом воћу (или поврћу) воде има и до 92 одсто!

Једно од најбољих освежења током врелих летњих дана je, сагласиће се скоро сваки лекар, лубеница.

Сваки залогај сласног воћа (или поврћа, будући да је у блиским „родбинским“ односима са бундевом, дињом и тиквицом) препун је ароматичног сока којем мало ко може да одоли.

Упркос томе што је веома слатко, ово воће не садржи онолико шећера колико би могло да се очекује - тек шест одсто.

Утисак да је лубеница много слађа последица је тога што је шећер примарни елемент који обезбеђује укус док је остатак углавном вода, објашњавају стручњаци.

Црвено месо препуно је витамина, минерала и других важних материја, што га чини одличним савезником у борби за боље здравље.

Зелени плодови одличан су извор витамина Ц и А, а ту су и знатне количине бетакаротена, те моћног антиоксиданса ликопена.

Само једна већа шоља коцкица лубенице обезбедиће око 25 одсто дневних потреба за витамином Ц и 11 одсто препоручене дозе витамина А.

Уживајући у лубеници унећемо и витамине Б групе. Тако на пример, према садржају витамина Б6 ово воће (или пак поврће) позиционирано је веома високо.

Нису за занемаривање ни количине магнезијума и калијума које можемо унети једући лубеницу.

Воде има и до 92 одсто, што ће посебно добро доћи бубрезима, који ће се активирати и, тврде стручњаци, просто препородити после десетак дана редовног „дружења" са лубеницом.

И кожа ће вам бити захвалана што сте је хидрирали изнутра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи