Читај ми!

Мањак сна штети кожи

Боре, смањена еластичност и промене у пигментацији много су присутнији код оних који спавају недовољно. Мањак сна успорава и опоравак од опекотина насталих излагањем сунчевим зрацима и других оштећeња коже, упозоравају стручњаци.

Резултати истраживања спроведеног у САД још једном су потврдили оно што припаднице лепшег пола одавно знају – мањак сна резултира убрзањем процеса старења коже.

Научници Универзитета „Кејс Вестерн Ризерв“ спровели су клиничко истраживање уз учешће 60 испитаница старих од 30 до 49 година.

Да би утврдили ниво старења коже истраживачи су користили систем по имену Scineksa који се заснива на подацима о присутности бора и неједнакој пигментацији и смањеној еластичности коже.

У просеку је код жена које су довољно спавале тај индекс износио 2,2, а код њихових вршњакиња чији је сан углавном био прекратак индекс је био двоструко лошији и износио је 4,4.

Такође, показало се да мањак сна успорава опоравак од опекотина насталих излагањем сунчевим зрацима, као и других оштећња коже.

Научници објашњавају да недовољно трајање сна може да отежа нормалну производњу мелатонина, природног антиоксиданса пресудног за здравље коже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи