Читај ми!

„Ледена капа“ чува косу током хемотерапије?

Хлађење скалпа специјалном капом, чиме се лековима против рака отежава приступ фоликулима косе, омогућиће да оболели пацијенти не изгубе власи током хемотерапије, што даје психолошку снагу у борба против опаке болести, тврде амерички научници.

Први пут када је Миријам Липтон оболела од рака дојке, њена густа коса опала је две недеље по почетку хемотерапије. Када се рак вратио, Липтонова је „охладила“ скалп и задржала већи део косе, учинивши своју битку за опстанак нешто лакшом.

Губитак косе је један од најгорих споредних ефеката хемотерапије не због таштине већ стигме која га прати и открива свету болест коју би многи радије задржали за себе.

„Нисам баш хтела да шетам по самопослузи и одговарам на питања о мом раку“, рекла је АП-у 45-годишња Липтонова. „Ако изгледате добро споља онда се осећате као да можете да пребродите све“.

Амерички научници сада испитују експериментални третман очувања косе и тестирају да ли ледена капа која умртви скалп током хемотерапије може да очува косу, као што је то случај код Липтонове. Тај метод је, пише америчка агенција, већ у употреби у Европи и Канади.

Ледене температуре наводно успоравају доток крви у скалп чиме је лековима против рака отежан приступ фоликулима косе. Широм света се продаје неколико типова хладних капа, али америчка Агенција за храну и лекове није одобрила ниједну.

Хлађење скалпа је идеја која постоји већ деценијама али никада није била популарна у САД због једне бриге: да ли би хладноћа могла да спречи хемотерапију да обухвати и евентуалне ћелије рака које се крију у скалпу?

За др Хоуп Руго са Универзитета у Калифорнији, здравствени радници занемарују утицај губитка косе. Она подсећа да пацијенти често одлажу третман како би избегли губитак косе, а другима посао трпи када клијенти виде да су болесни.

„Искрено, то је прво или друго питање које ме пацијенти питају када им препоручим хемотерапију. Није: 'да ли ћу бити излечен' већ 'да ли ћу изгубити косу'“, каже др Сузан Мелин из медицинског центра „Вејк Форест“.

Касније овог лета Руго и Мелин ће почети студију на 110 пацијената са раним фазама рака како би виделе да ли се „Дигникапа“ може користити.

Уска капа је прикачена на машине за хлађење док су пацијенти на хемотерапији. Њихова коса биће фотографисана како би се пратило да ли опада и у којој мери и биће поређени са малом групом слично болесних пацијената који ће примати хемотерапију без „ледене капе“.

Ако се студија покаже успешном „Дигникапа“ ће бити прихваћена као медицинско помагало у САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи