Читај ми!

Са дињом и лепи и здрави!

Осим одличног освежења у врелим летњим данима, диња је и одличан извор бројних материја корисних за здравље и лепоту. Витамини и минерали из ароматичних наранџастих коцкица довешће метаболизам у ред, растераће слободне радикале, помрсити рачуне понекој бори, а препланули тен одржати неки дан дуже.

Коцкице ароматичне диње идеално су освежење током топлих летњих дана. Осим што ћете уживати у сочним залогајима, у организам ћете унети доста корисних материја, поручују нутриционисти.

Не треба избегавати ниједну сорту јер су неке веома богате витамином Б6, који ће уравнотежити метаболизам.

Уколико се определите за дињу више наранџастог меса, одабраћете одличан извор калијума, минерала који учествује у регулацији крвног притиска.

Пастелна нијанса утиче на то да заборавимо, указују стручњаци, да је реч о одличном извору витамина А (у форми каротеноида). 

Према количини бетакаротена, поморанџа је далеко иза било које врсте ове сочне занимације, али, нажалост, и даље је иза шампионке на том пољу – шаргарепе.

Љубитеље диња и преплануле коже обрадоваће вест да наранџасти рај за непце може да помогне да боја остане дуже после одмора, а спречиће и појаву понеке боре.

Будући да су диње богате и витамином Ц, стручњаци истичу њихову корист у превенцији рака дојке.

Исхрана богата тим витамином, тврде научници на основу бројних студија, смањиће развој слободних радикала, а тиме и болести.

Наравно, суплементи се не рачунају већ онај Ц витамин који организам сам узме из воћа и поврћа.

Према речима стручњака, шећера у дињама има, али је боље да се бринемо о оном који је у слаткишима. Зато уживајте у једном од дарова лета што чешће!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи