Читај ми!

Трансплантацијом коштане сржи против ХИВ-а?

Спас за заражене ХИВ-ом могла би да буде трансплантација коштане сржи, јавља „Би-Би-Си“. После такве процедуре због друге болести, у крви двојице мушкараца нису пронађени трагови вируса! Први резултати охрабрују, али лекари кажу да је прерано за славље.

Стручњаци у борби против ХИВ-а су, сасвим случајно, можда дошли до фантастичног открића. Трансплантација коштане сржи могла би да буде дугорочно решење и лек за оне који су заражени вирусом, преноси Би-Би-Си.

Двојица мушкараца су, уз одговарајућу терапију, са ХИВ-ом живела више од 30 година, али су у међувремену добили лимфом - облик рака који захтева трансплантацију коштане сржи.

После трансплантације, међутим, вирус ХИВ-а се више није налазио у њиховој крви, па су лекари одлучили да прекину терапију.

Један од пацијената је провео скоро четири месеца без узимања лекова против ХИВ-а и још нема знакова да се вирус вратио.

Иако први резултати охрабрују, стручњаци у овој области упозоравају да је још прерано да се прича о леку против ХИВ-а, пошто, како упозоравају, вирус може да се врати.

Изузетно је тешко решити се ХИВ вируса јер се крије унутар ДНК, формирајући недодирљиве „резервоаре" у телу.

Открића су представљена на Интернационалној конференцији посвећеној борби против сиде у Малезији.

Доктор Тимоти Хенрич рекао је за Би-Би-Си да су резултати узбудљиви.

„Требаће нам још времена да пратимо ситуацију", истиче Хенрич.

Према његовим речима, тек кад прође годину или две након прекидања третмана могло би да се са одређеном сигурношћу каже да су шансе да се вирус врати изузетно мале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи