Читај ми!

После вежбања једите!

Да сав труд који сте уложили вежбајући не би пао у воду, после физичке активности морате јести! Након што се освежите водом или свеже цеђеним соком поморанџе, најкасније два сата после тренинга навалите на банане, коштунице, суво воће или ананас, поручују стручњаци.

Тело користи много енергије током вежбања. Уколико најкасније 60 до 120 минута након тако великог физичког напора не унесете храну, упозоравају стручњаци, мишићи се неће регенерисати правилно и сав ваш труд биће узалудан.

Иако ће чак и веома мала количина било које хране, унета петнаестак минута након тренинга, подмирити основне потребе организма, нутриционисти и фитнес експерти издвојили су неке намирнице као посебно корисне.

Будући да сте се прописно презнојили, напре зграбите чашу воде. Уколико то није било довољно да утолите жеђ, свеже цеђен сок од поморанџе доћи ће као спас.

Осим витамином Ц тело ћете снабдети у том тренутку преко потребним калијумом. Реч је о важном електролиту који организму помаже да избалансира ниво течности.

После напорне физичке активности банана ће својим „добрим" угљеним хидратима обновити резерве гликогена који је задужен да „поправи" оштећене мишиће.

Количина калијума који има ово воће такође није за занемаривање.

Суво и коштуњаво воће одличан је избор када сте у журби. Прегршт, па чак и мања количина опскрбиће тело брзо и протеинима и угљеним хидратима.

У обзир долази све: од класичног ораха, лешника, сувог грожђа, преко бадема и индијског ораха, па све до сувих смокви, кајсија, ароније.

Онима које желе да се отарасе сувишних килограма нутриционисти често препоручују ананас.
Тајна ове тропске посластице је бромелин који „топи" масноће, али је одличан и за вежбаче јер је доказано да је одличан савезник у борби против упала, модрица, истегнућа и отока.

Такође, сласни жути колутови богати су витамином Ц, кључном компонентом процеса регенерације ткива.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи