Читај ми!

Ране ће се у будућности „заваривати“?

Уређај за „заваривање“ рана, производ израелске компаније "BioWeld", најављује се као револуционарно откриће у медицини. Справа у облику оловке, која производи мали али снажан „пламен“, за само неколико минута зацељује рану без икаквих ожиљака, а због антибактеријског дејства смањује ризик од инфекције.

Израелска компанија "BioWeld" развила је посебан метод зарастања рана без видљивих шавова и ружних ожиљака, а заснива се на такозваној техници „заваривања", пише Дејли мејл.

За спајање коже користи се посебан, набијени облик плина, који је у уређају компаније "BioWeld" много  хладнији и његова температура износи око 40 степени Целзијуса, па не узрокује оштећење ткива и бол, већ само благо пецкање, наводе стручњаци.

Ова техника ће прво почети да се примењује код санирања рана насталих након царских резова, а научници верују да ће постати заступљена и код лечења опекотина и код козметичких захвата.

У три клиничка истраживања "BioWeld" уређај у облику оловке, тестиран је на пацијенткињама које су биле подвргнуте операцији - царском резу.

Третиране су им ране дуге око 20 центиметара на стомаку, а сам захват „заваривања" трајао је око три минута.

„Плин из овог апарата делује антибактеријски и самим тим смањује ризик oд инфекције", рекао је италијански гинеколог др Ђан Карло ди Ренцо.

Иако царски резови који се затварају на традиционалан начин - шавовима - добро зарастају, недавна студија италијанских стручњака је показала да око 44 посто жена након ове операције има разне врсте компликација.

„Ова техника затварања ране је револуционарна, а резултат обећавајући", наводи Рон Лам из компаније "BioWeld".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи