Читај ми!

Горки лист - спас из природе

Друго име за горчину – пелин, од давнина представља симбол здравља и виталности. Одличан је природни лек за чишћење крви и јачање желуца. Ублажава проблеме са слезином, бубрезима, бешиком, регулише дисбалансиране функције организма које узрокују разне поремећаје.

Пелин, који је у народу познат као вермут и сансић, расте у виду грма. Има јаку стабљику и перасто раздељене сивкастозеленкасте листове и жуте цветиће, који расту у грозду и изгледају као мале куглице.

Карактерише га ароматични мирис и изузетно горак укус. Његова лековита својства потичу од абсинтина и етеричног уља, које се састоји од 50 различитих супстанци.

Пелин је име добио по грчкој богињи Артемиди, јер се веровало да је управо са њим олакшавала женама порођајне муке, а стари Грци су га веома поштовали, толико да су олимпијским победницима давали да пију вино у којем је био потопљен.

Био им је симбол здравља и виталности. Римљани су га због неге стопала стављали у сандале.

Пелин је одличан природни лек за чишћење крви и јачање желуца. Употребљава се против мучнине, жгаравице, надимања, недостатка апетита, болести јетре, слезине, бубрега, бешике, жутице, грознице, цревних паразита и осипа.

Изузетна лековита својства пелина повољно утичу на рад целокупног организма, тако да посредно лечи и извор болести.

Регулише дисбалансиране функције организма које узрокују разне поремећаје као што су сметње у размени материја, гојазност, психички поремећаји узроковани неправилним радом пробавних органа, женских полних органа и хормона уопште.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи