Гојазност у младости удвостручује ризик од смрти

Мушкарци који су били гојазни у раним двадесетим годинама сврставају се у групу особа које су под два пута већим ризиком од смрти пре навршене 55. године. У поређењу са вршњацима просечне тежине, тврде дански научници, склонији су низу болести попут хипертензије и дијабетеса.

Истраживање данских научника, које је трајало 33 године, показало је да мушкарци који су гојазни у раним двадесетим годинама, имају два пута већи ризик да умру пре навршене 55. године.

У студији је било обухваћено 6.500 Данаца, који су на њеном почетку имали 22 године, преноси АФП.

Гојазних је међу испитаницима било 1,5 одсто, односно њих 97. Њихов индекс телесне масе (БМИ) је био 30 или више.

Већина испитаника, њих 83 одсто (5.407), је била „нормалне тежине", односно имала БМИ између 18,5 и 25.

До 55. године код готово 50 одсто гојазних испитаника је дијагностикован дијабетес типа 2, или висок крвни притисак, или су преживели инфаркт и шлог, или су имали крвне угрушке у ногама и плућима, или су већ били мртви.

Дански тим је утврдио да сваки поен БМИ више повећава ризик од инфаркта пет одсто, од повишеног притиска и крвних угрушака 10 одсто, а вероватноћу од развоја дијабетеса 20 одсто.

Аутори напомињу да би, иако је ова студија обављена само на мушкарцима, њени резултати вероватно били слични и да је реч о женама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи