Читај ми!

Стискање шака побољшава памћење?

Амерички психолози тврде да се памћење једноставно може побољшати стискањем шака. „Држање песнице“ десном шаком у трајању од 90 секунди активира посебне регије у мозгу и помаже у формирању меморије, а исти покрет левом шаком помаже у њеном „призивању“.

Вест о необичном открићу америчких научника обишла је свет. Наиме, психолози са државног Универзитета „Монтклер", у Њу Џерсију, објавили су да памћење може да се побољша стискањем шака.

Стиснута десна шака на 90 секунди, како кажу помаже у формирању меморије, а исти покрет левом шаком помаже у њеном „призивању", преноси портал Плива.

Испитивање је спроведено на 50 одраслих особа, које су много боље памтиле речи са дуге листе појмова, када су при том стискале шаке.

Научник Рут Пропер каже да стискање шака активира посебне регије у мозгу, које су повезане са процесуирањем памћења.

Ранија истраживања су показала да стискање десне шаке активира леву регију мозга, а леве шаке десну регију.

У процесу памћења користе се обе мождане регије, лева за побољшање информације, а десна за њено активирање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи