Читај ми!

Напредује рад на новој терапији рака панкреса

Лабораторијско истраживање стручњака са Колеџа „Алберт Ајнштајн“, у којем користе ослабљену форму бактерије листерије за заустављање ширења рака панкреаса, дало је позитивне резултате на мишевима.

Експериментална терапија која се састоји у инфицирању ћелија рака панкреаса бактеријом Listeria, чији је задатак да емитује средство за уништавање тумора, показала се ефикасном на лабораторијским мишевима, објавили су данас стручњаци Колеџа „Алберт Ајнштајн" при њујоршком Универзитету „Јешива".

Терапија је довела до заустављања метастазирања рака панкреаса, али још није извесно да ли би на исти начин деловала и код људи, извештава АФП.

„Засад можемо да кажемо да имамо терапију врло ефикасну у смањивању метастазирања код мишева", истиче коаутор студије Клодија Грејвкамп, професор микробиологије и имунологије на „Ајнштајну".

За терапију се користи ослабљена форма листерије, „обогаћене" радиоизотопима, који се иначе користе у лечењу канцера. Таква радиоактивна бактерија напада ћелије рака, али не и здраве ћелије.

Код 90 одсто лабораторијских мишева с раком панкреаса после три недеље овог третмана нису се показали знаци ширења канцера, а до тог времена су почели да угибају оболели мишеви из контролне групе који нису добијали терапију. Штетни ефекти терапије нису уочени.

Рак панкреаса има тенденцију да се брзо шири организмом и нарочито је смртоносан јер се често открива тек пошто метастазира. Нелечени пацијенти умиру обично за три до шест месеци, а проценат лечених пацијента који преживе пет година је свега четири одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи