Читај ми!

Злата вредан лек за стомак

Док се годишње троше велике суме новца у циљу побољшања здравља, природа свакодневно пружа бесплатне медикаменте. Маслачак је један од њих. Богат је витаминима и ефикасно ублажава и лечи поремећаје протока жучи, упале уринарног система и подстиче природни процес регенерације јетре.

Маслачак је врло распрострањена биљка и права је ризница витамина и минерала. Расте на ливадама, травњацима, пашњацима, брежуљцима, баштама.

Цвета у пролеће када је организму најпотребнија витаминска бомба, а многи га, због ароматично-горког укуса, зову и горко зеље, жутеница или млечњак.

Ова биљка је пуна калијума, етеричних уља, инулина и разних других супстанци неопходних организму за нормално функционисање.

Листови ове драгоцене биљке садрже 16-18 одсто витамина Ц и око три одсто гвожђа, много више него спанаћ.

Сви делови маслачка су лековити - и цветови и листови и корен. Цветови се беру од априла до маја, листови пре него што маслачак почне да цвета, а корен се вади у рано пролеће или рану јесен.

Листови и корен се суше на хладном и прозрачном месту, или у рерни на температури од 40 степени Целзијуса.

Према препорукама немачке комисије, чији радови представљају основе савремене фитотерапије, примена препарата на бази корена и хербе маслачка оправдана је код диспепсије, инфекција уринарног тракта, неких обољења јетре и жучне кесе, као и код губитка апетита.

Стручњаци са Рур-Универзитета у Бохуму, поручују да маслачак подстиче природни процес регенерације јетре, нарочито код особа које пате од хепатитиса, жутице и пробавних сметњи.

Ефикасно елиминише хемороиде, гихт, реуматска обољења, екцеме и друга кожна обољења, разграђује масти и убрзава метаболизам.

Због изузетне лековитости, саветују да особе које пију антидепресиве, свакодневно конзумирају и чај од маслачковог корена, како би спречиле оштећење јетре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи