Читај ми!

Вежбање „поништава“ штету од алкохола

Аеробно вежбање могло би да помогне љубитељима алкохола, да спрече његов штетни утицај на мозак, тврде амерички научници. Редован тренинг може да предупреди оштећења беле мождане масе, као и природно слабљење когнитивних способности.

Анализирајући утицај аеробних вежби на спречавање или ублажавање неуролошких оштећења, амерички научници дошли су до закључка да таква физичка активност заиста може да заштити белу масу од оштећења изазваног конзумирањем алкохола, пише Дејли мејл.

„Редовно вежбање стимулише рад срца и плућа, побољшава способност учења, памћења и самоконтроле. Ово се посебно односи на старије људе, који редовно вежбају, што наводи на закључак да физичка активност може да предупреди природно слабљење когнитивних способности", каже Холис Кароли са Универзитета „Колорадо".

Интензивно конзумирање алкохола током дужег периода изазива оштећење нерава, слично као природно оштећење које настаје са годинама.

Истраживања су показала да утицај конзумирања алкохола на оштећење беле масе, доста зависи од тога колико особа вежба.

„Код појединаца који су слабо упражњавали аеробне вежбе, установљена је веза између редовног конзумирања већих количина алкохола и оштећења беле мождане масе, док код оних који су чешће вежбали веза између алкохола и здравственог стања беле масе није била толико јака", објашњава Сузан Таперт, професор психијатрије на Универзитету Калифорније.

Према њеним речима, резултати студије наводе на закључак, да би појединци са оштећењима мозга изазваним алкохолом, редовним вежбањем могли да ублаже штетне последице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи