Читај ми!

Французи најдуговечнији, Скандинавци најздравији

Животни век и здравствени „картон“ грађана Европе показује да су најздравији Скандинавци, најболеснији Словаци, а најдуговечнији Французи. Дуже се живи, али све раније обољева, поручују француски научници.

Европљани све дуже живе, али њихово здравље после 65. године није увек добро, показују резултати истраживања који су објављени у Паризу.

Према том истраживању, од свих Европљана, Французи најдуже живе.

Мушкарци у тој земљи после 65. године у просеку живе још 19,3, а жене још 23,8 година. То је нешто дуже од просечног живота у Европи, где мушкарци после 65. године живе још 18 година, а жене 21,4.

Француска, међутим, не предњачи међу осталим земљама Европе када је реч о здрављу њених грађана после 65. године.

Разлике међу појединим земљама су велике, па тако мушкарци у Литванији просечно живе 68 година, а Швеђани 11,9 година дуже.

Добро здравље мушкарци у Словачкој одрже до 52. године, док се Швеђани добрим физичким стањем могу похвалити у просеку до своје 71. године.

Словакиње добро здравље имају до 53. године, а жене на Малти до око 70. године. Здрављем у позним годинама највише се могу похвалити Швеђанке и Норвежанке, пошто добро стање организма одрже до око 80. године, док су Шпанкиње и Францускиње у просеку здраве до око 74. године.

„Људи, упркос кризи, воде рачуна о свом здравственом стању. Европљани дуже живе, али раније обољевају", каже Жан-Мари Робин са француског Института за истраживање „Инсерм".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи