Читај ми!

Први лек за смањење конзумирања алкохола

Лек "Selincro" фармацеутске куће "Lundbeck", који редукује унос алкохола у организам и представља иновацију у лечењу зависника од алкохола, добио је зелено светло за употребу на територији Европске уније. На тржишту већине европских држава биће средином 2013. године, а у Србији почетком 2015. године.

Европска комисија одобрила је пласирање на европско тржиште првог лека "Selincro", који редукује унос алкохола у организам и представља иновацију у лечењу зависника од алкохола, наводи се у саопштењу фармацеутске куће "Lundbeck", која је произвела лек.

Одобрење Европске комисије за коришћење лека важи за свих 27 држава чланица Европске уније.

Компанија "Lundbeck" очекује да би лек требало да се појави на тржишту средином 2013. године, а у Србији почетком 2015. године.

Новим леком мења се и начин лечења зависника, уместо апстиненције, лечење се заснива на постепеном смањењу конзумирања алкохола, што представља наду за велики број зависника који имају проблем са овом озбиљном болешћу, наводи се у саопштењу.

Циљ лечења зависности од алкохолизма јесте потпуни престанак конзумирања алкохола, али се као проблем јавља чињеница да се, због наглог престанка уноса алкохола, велики број пацијената после кратког времена враћа старој навици. Управо ту је предност новог лека који утиче на редукцију и смањење жеље за алкохолом и води ка крајњем циљу - апстиненцији, објаснили су представници компаније "Lundbeck".

Резултати спроведених истраживања, која су обухватила више од 2.000 зависника од алкохола, показали су да нови начин лечења редукцијом уноса алкохола показује значајне дугорочне ефекте.

За десет месеци је унос алкохола смањен за 60 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи