Читај ми!

Медитеранска исхрана спречава инфаркт и шлог

Особе које свакодневно конзумирају рибу, махунарке, маслиново уље и орашасто воће смањиће ризик обољевања од болести срца и можданог удара за тридесет одсто, показали су резултати истраживања спроведеног у Шпанији.

Око 30 одсто срчаних или можданих удара и смрти од болести срца могу се, код особа с повећаним ризиком, спречити преласком на медитерански режим исхране богат маслиновим уљем, орашастим плодовима, рибом, воћем и поврћем, чак и кад се комбинују с чашом вина, показали су резултати истраживања које преноси Њујорк тајмс.

Бројне предности медитеранске исхране изненадиле су стручњаке и истраживање је завршено пре рока, након пет година, јер су резултати било толико очигледни да није било етично настављати. Медитерански начин исхране је помогао особама, чак и ако нису изгубиле на тежини.

Према раду објављеном у часопису New England Journal of Medicine циљ овог првог великог клиничког истраживања био је мерити учинке медитеранске исхране на ризике болести срца.

Тим предвођен Рамоном Еструхом са Универзитета "Барселона" насумично је поделио око 7.500  Шпанаца, који су већ имали ризике од болести кардиоваскуларног система попут вишка килограма, шећерне болести или пушења, на две групе. Једна се хранила на медитерански начин, док је друга имала нискокалоричну исхрану.

Прва група је уживала у риби и махунаркама најмање три пута недељно, уз воће, поврће, четири кашичице маслиновог уља и шаком орашастих плодова дневно.

Научници су закључили да се током пет година ризик од можданог или срчаног удара или смрти од срца смањио за 30 одсто.

Кад је реч о нискокалоричној прехрани, она није показала никакве очигледне користи и била је врло напорна за испитанике, тврде научници.

Резултате истраживања критиковали су стручњаци који се залажу за веганску исхрану као једину прихватљиву методу борбе против срчаних болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи