Читај ми!

Мало семе, велика корист – сусам

Неправедно проглашене за украс на пециву, семенчице сусама су у запећку, а требало би да буду много ближе централном месту трпезе. Нутриционисти истичу да обилује витаминима, корисним протеинима, бакром, магнезијумом и наглашавају да, осим што је одличан борац против бројних болести, сусам успорава старење.

Посуто по кифлицама, погачицама, једно моћно зрнце потпуно незаслужено често је само декорација. Сусам, познат и као „зачин" за све узрасте, посут по пециву од белог брашна једина је добра страна тог пецива, указују нутриционисти.

Пореклом из Азије, ове семенчице од давнина сматране су лековитим, а међу главним одликама је успоравање старења. Једна је од најстаријих и најздравијих култивисаних биљака, а стручњаци су уверени да се уље сусама употребљава готово 5.000 година!

Семенке могу да буду беле, црне или смеђе, при чему постоје и одређене разлике у саставу. Иако ситне, имају велику нутритивну вредност. Више од половине зрнца сусама су масноће, од којих је врло мало засићених, док преовлађују незасићене масне киселине – олеинска и линолна.

Петину семенки сусама чине корисни протеини, а од витамина, ту су А, Б1, Б6 и Е, који је заслужан за спречавање превременог настанка бора и старења коже.

Бакар, такође саставни део семенчица које крцкају под зубима, ублажава упале код реуматоидног артритиса, док магнезијум снижава артеријски притисак и спречава нападе мигрене. Цинк игра важну улогу у одржавању плодности код мушкараца, подстиче зарастање рана и лечи неправилности на кожи. Људски организам може врло фино да „извуче" и калцијум и гвожђе ускладиштене у сусаму.

Сусам обилује влакнима. Фитостероли, састојци овог семења по хемијској структури слични холестеролу, ометају његову апсорпцију и тако помажу снижавање нивоа у крви.

Сезамин и сезамолин утичу на снижавање повишеног артеријског притиска.

Употребом семена сусама или производа од њега може се смањити и липидна пероксидација, чија је једна од најтежих последица настанак канцерогених ћелија.

Чудесне семенчице побољшавају и делотворност глибенкламида, лекова за лечење шећерне болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи