Читај ми!

Стижу фластери уместо инјекција!

Један од најстрашнијих кошмара из детињства – примање инјекција – ускоро би могао постати ствар прошлости! Са Института за технологију „Масачусетс“ стиже вест да ће омражене „боце“ ускоро заменити фластери са микроиглама.

Фластери са стотинак микроигли од пола милиметра које на безболан начин продиру у кожу, ускоро би могли да замене болне игле, поручују научници са чувеног Института за технологију „Масачусетс" (МIТ).

Они верују да ће нови изум бити много ефикаснији у примењивању разних терапија, јер ће се избећи бројне компликације, а његова примена ће највероватније почети давањем вакцина на бази ДНК пацијентима зараженим од тешких и опасних болести, пише Дејли мејл.

Фластер је направљен од бројних слојева полимера, а када дође у додир са кожом, после убризгавања садржаја игле се растопе, а фластер отпадне сам.

„Микроиглице пробијају само површински слој коже, фластер се аплицира кроз неколико минута и најсигурнији је начин давања инјекција", каже професор Дарел Ирвин, који води истраживање.

Ирвин и његов тим успешно су тестирали фластер на људима и намеравају да га за неколико месеци пусте на светско фармацеутско тржиште.

„Бол код 'примања инјекције' овим путем може да се упореди са осећајем при додиру језика мачке или пса", рекао је Ирвин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи