Читај ми!

Храна за добро расположење

Група нутрициониста са америчког Универзитета „Дјук“ саставила је листу здравих намирница које значајно утичу на расположење. Црна чоколада, јаја, јабуке, лосос и спанаћ само су неке од оних које највише доприносе психичкој равнотежи.

Када се јаве осећања попут туге, љутње, или стреса, често се утеха тражи у храни. Међутим, уместо поправљеног расположења, резултат је углавном грижа савести и неколико нежељених килограма више.

Разлог је то што се решење проблема тражи у погрешној храни, пише Дејли мејл.

Група нутрициониста са америчког Универзитета „Дјук" саставила је листу здравих намирница, које враћају осмех на лице и најмрзовољнијим особама.

Познато је да је чоколада борац против стреса. То је намирница за којом се најчешће посеже када је реч о стресу, а добра вест је да смиреност која се појављује након конзумирања неколико коцкица није плацебо ефекат.

Наравно, то се односи искључиво на црну чоколаду, са великим процентом какаоа.

Састојци црне чоколаде у веома кратком временском периоду смањују ниво хормона кортизола, који се лучи у стресним ситуацијама.

Повећана жеља за угљеним хидратима нормална је неколико дана пре менструације, али требало би да се избегавају намирнице попут чипса, или колача који су многим женама омиљена храна за време ПМС-а.

Овакве намирнице препуне су шећера и масти и подстичу осећај тромости и мрзовоље.

Зато грицкалице треба заменити интегралним хлебом у комбинацији са беланчевинама попут јаја, ћуретине и семенки сунцокрета, које поспешују производњу драгоценог хормона серотонина.

И раздражљивост представља учестали проблем са којим се суочавају оба пола. То је знак да је телу потребно „гориво". Ипак, треба избегавати храну после које ће ниво шећера драстично пасти, сат времена након јела.

Решење је у комбиновању угљених хидрата са беланчевинама, или масноћама.

Угљени хидрати су одличан извор енергије, а ако им се додају масноће или беланчевине, успориће варење, па ће ниво шећера остати стабилан.

Најбоља комбинација је јабука с маслацем од кикирикија. Осим што је укусна, снабдеће организам неопходном енергијом за наредних неколико сати.

Због великог садржаја омега-три масних киселина, лосос је веома добар за срце, а тај исти састојак може и да ублажи депресију, тескобу, бес, раздражљивост и слична стања.

Бројне биљке, такође, садрже драгоцене омега-три масноће, али стручњаци истичу да посебан облик тих масноћа које садржи риба најбоље утиче на поправљање расположења. Осим лососа, депресију ће ублажити и харинга, сардине и скуша.

Познато је и да чајеви повољно делују на нервни систем, а у томе је посебно успешан зелени чај богат теином, супстанцом која смирује и помаже да се остане „хладне главе".

Поред тога, зелени чај садржи веома мале количине кофеина, па не постоји опасност да дође до раздражљивости.

Тугу, поред објективних животних ситуација, може да изазове и недостатак витамина Д.

Један од бројних задатака овог витамина је да организму помогне у производњи хормона среће серотонина, који подстиче смиреност. Да би се повећао унос витамина Д, треба конзумирати млеко с ниским садржајем масноћа, житарице и печурке.

Препоручује се и узимање препарата калцијума и витамина Д, као додатак исхрани. А уколико дође до пада концентрације, стручњаци препоручују спанаћ.

Ово поврће садржи фолну киселину која смањује ниво хомоцистеина, хемијске супстанце која може да оштети крвне судове и тако поремети доток крви и хранљивих састојака у мозак.

Осим спанаћа, помажу и све остале врсте поврћа зелених листова, као и кромпир, житарице, грашак, пасуљ и печурке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи